Dacă vă doriți un păr sănătos, cu un fir viguros, nu trebuie să cumpărați produse scumpe sau să urmați tratamente și mai costisitoare. După cum bine știți, sănătatea parului și nu numai vine din interior, de aceea, în cazul în care aveți probleme cu podoaba capilară, pentru început este indicat să urmați o dietă hrănitoare.
Chiar dacă nu există o soluție magică și rapidă în același timp pentru îmbunătățirea părului și creșterea acestuia, puteți totuși să introduceți anumite substanțe nutritive și alimente în planul de alimentație, tocmai pentru a vă ajuta părul să devină mai puternic, mai strălucitor, într-un cuvânt – mai sănătos.
Structura firului de păr.
Fără a intra prea mult în detalii, firul de păr este format în general dintr-o proteină numită keratină, are trei straturi – de la exterior spre interior: cuticula, cortexul și medulla – și crește din foliculii piloși. Firul de păr se hrănește prin papilele aflate la baza foliculilor piloși, papile prin care vasele mici de sânge de la baza foliculilor furnizează substanțe nutritive pentru păr, ajutându-l astfel să crească. Părul ieșit din folicul și ajuns la suprafața pielii este mort. Păr nou va continua să crească de la folicul, iar stimularea creșterii părului cu ajutorul anumitor nutrienți îl va ajuta să se dezvolte mai puternic și mai sănătos în folicul.
Mai trebuie știut că un rol esențial în creșterea și sănătatea părului pe parcursul vieții îl are sebumul, uleiul natural care protejează firul de păr, păstrându-l într-o stare bună.
Iată în continuare alimentele, mai precis substanțele nutritive din ele, care sunt recomandate pentru obținerea și păstrarea unui păr sănătos:
Alimente care conțin biotină.
Biotina sau vitamina H, este o vitamină solubilă în apă, care face parte din grupul complexului de vitamine B și este esențială pentru creșterea sănătoasă a părului. Biotina este adesea recomandată și pentru întărirea unghiilor, făcând parte dintr-o gamă variată de produse cosmetice pentru păr și piele. Alimentele care conțin biotina sunt ouăle, sardinele, carnea slabă, conopida, ciupercile, soia, nucile, migdalele și alunele.
Alimente care conțin Omega 3 și Omega 6.
Omega 3 și Omega 6 sunt acizi grași deosebit de importanți în întreținerea pielii și în creșterea sănătoasă a părului. Acești acizi grași stimulează creșterea firului de păr și ajută la menținerea sănătoasă a acestuia. Alimentele cu conținut mare de Omega 3 sunt: tofu, nuci, semințe de in, pește de mai multe feluri, precum sardine, crab, somon, ton și hering. Nucile de Brazilia, semințele de struguri, soia și semințele de floarea soarelui sunt mari surse de Omega 6.
Alimente care conțin proteine.
O definiție mai simplistă ar spune că părul este făcut din proteine, astfel, aportul de proteine este esențial pentru un păr sănătos. Cele mai bogate surse alimentare care conțin proteine sunt drojdia de bere, peștele, brânza de vaci, iaurtul, ficatul, ouăle, tofu și fasolea. Soia este un produs vegetal deosebit de sănătos și, în același timp, unul dintre cele mai bogate alimente în conținutul de proteine.
Alimente care conțin fier.
Fierul este un alt nutrient important pentru păr, anemia fiind una dintre principalele cauze care duc la căderea acestuia. Alimentele recomandate pentru aportul necesar de fier al organismului sunt legumele care au frunze verzi, stafidele, cerealele integrale și condimentele, aici intrând cimbru, busuioc, oregano, chimen și pătrunjel.
Alimente care conțin vitamine.
Există o varietate de vitamine care pot îmbunătăți starea de sănătate a părului, cele mai importante fiind vitamina B, A și C. Somonul și leguminoasele sunt bogate în vitamina B-12. Legumele de culoare verde închis sunt bogate în vitaminele A și C, în timp ce fructele de pădure și portocalele au un conținut ridicat de vitamina C. Fructele și legumele de culoare portocalie conțin vitamina A, adică morcovii, pepenele galben, caisele și fructul de mango.
Alți nutrienți.
Alte substanțe nutritive importante pentru sănătatea părului sunt seleniul și zincul. Seleniul stimulează sănătatea scalpului și poate fi găsit în nucile de Brazilia. Lipsa de zinc în organism duce la pierderea părului, astfel este important să consumați fructe cu coaja lemnoasă, cum ar fi nuci, caju, alune și migdale.
La fel de importantă este și apa, deoarece ajută la menținerea părului hidratat, deci consumați cel putin 2 litri de apă zilnic. După cum se poate observa, o alimentație echilibrată și în același timp bogată în texturi și culori ajută la obținerea unui păr bogat și strălucitor. Dar nu trebuie neglijată nici igiena părului, igienă care este recomandat să se facă cu precădere folosind produse naturale, cu cât mai puțini compuși chimici în componență.