Nu există nici o cale de ocolire: serviciul de eutanasiere a unui animal de companie este un gând apăsător. După atâta timp împreună s-a format o legătură specială între tine și pisica ta. Și văzând-o în dureri din cauza unei boli terminale te lasă cu puține opțiuni…

Însă când este eutanasierea una dintre ele? Cum știi că asta este cea mai potrivită soluție pentru pisica ta? Citește articolul în continuare pentru a afla când este timpul să iei această decizie.

Dar înainte de asta – ține minte că eutanasierea este un act uman. Pui capăt vieții pisicii tale din dragoste, pentru a nu suferi mai mult. Deși pare un act grotesc, le permite animalelor de companie să moară în liniște, fără dureri sau chinuială.

Când pisica are o boală terminală

Animalele de companie pot dezvolta boli terminale, precum insuficiența cardiacă, cancerul sau altele. În această situație, cea mai evidentă alegere este eutanasierea. Însă este important să discuți cu veterinarul și despre gestionarea bolii.

Dacă boala afectează calitatea vieții pisicii tale, atunci eutanasierea rămâne alegerea indicată. Sănătatea pisicii se va deteriora pe zi ce trece. Ajutând-o să treacă în liniște pe lumea cealaltă poate fi ultimul tău cadou pentru ea.

Cum știi că pisica ta are o calitate scăzută a vieții? În principiu, dacă este lipsită de vlagă majoritatea timpului, calitatea vieții îi este scăzută. Desigur, poate să fie imobilă dar totuși să fie fericită și încântată de lucruri, precum mâncare. În acest caz, nu este timpul pentru eutanasiere.

Iată și alte criterii care indică o calitate scăzută a vieții pisicii tale:

  • Are dificultăți ale respirației
  • Evită contactul fizic
  • Stă sau e întinsă în poziții neobișnuite
  • Nu vrea să iasă afară
  • E confuză și dezorientată
  • Vomită
  • Nu mănâncă și nu bea
  • Tremură excesiv
  • Are probleme cu urinarea și defecarea

Când pisica are dureri mari sau și-a pierdut mobilitatea

Pisicile pot dezvolta osteoartrită, care duce la dureri și la lipsa mobilității. Pisicii îi este greu să meargă, să urce scările, să alerge sau să se ridice în picioare. Dar este destul de dificil pentru stăpâni să știe cât de multă durere simt animalele lor de companie.

Cel mai bine este să continui tratamentul pentru problema pisicii tale. Când tratamentul nu mai funcționează, vorbește cu un veterinar. Discutați despre posibilitatea eutanasierii și dacă este o alegere bună în situația ta.

Când să nu apelezi la eutanasiere?

Eutanasierea trebuie să fie benefică pentru animalul de companie. Când viața acestuia devine prea greu de suportat, o moarte liniștită și lipsită de dureri este alegerea corectă.

Însă multe persoane apelează la eutanasiere și în alte contexte. Spre exemplu, atunci când se mută într-un alt loc sau pur și simplu animalul nu mai intră în planurile lor. Aceste motive nu sunt bune pentru a alege eutanasierea. Chiar dacă vrei o pisică nouă sau vrei să te muți, du-ți animalul la un adăpost pentru animale.

Dar dacă pisica are o boală terminală și adopția nu pare o soluție eficientă pentru a-i găsi un loc? Caută un azil pentru animale. Acestea oferă servicii pentru animale bătrâne, iar multe dintre ele au grijă de animale care sunt aproape de sfârșitul vieții.

În final, cel mai sigur mod pentru a afla ce să faci cu pisica ta este să consulți serviciile unui cabinet veterinar Sector 3. Sfaturile și informațiile din articol sunt de actualitate, dar fiecare situație este diferită.

Dacă trebuie să iei o decizie cu privire la eutanasierea pisicii tale, ține minte că este greu de făcut. Cu siguranță vrei să îți ții pisica aproape pentru mai mult timp. Însă dacă are dureri și viața i-a devenit o povară, chiar dacă e greu, această decizie e în favoarea ei.