Fie că vorbim despre părinți, bunici, rude îndepărtate sau cunoștințe, persoanele vârstnice fac parte din viața noastră. Ne sunt alături atunci când suntem mici copii, ne sfătuiesc atunci când suntem în impas, iar, în calitate de bunici, au grijă de nepoți la fel cum au avut grijă de noi.

Îngrijirea bătrânilor nu este doar o responsabilitate a celor mai tineri, ci este o datorie morală. În plus, la un moment dat, vom ajunge negreșit în aceeași formă precum ei. Și noi, la rândul nostru, vom avea nevoie de îngrijire și ajutor pentru a ne putea duce la bun sfârșit unele nevoi.

Nevoile persoanelor vârstnice diferă în funcție de gradul de autonomie și independență pe care aceștia îl au. În cazul vârstnicilor fără probleme de sănătate, soluțiile pentru îngrijirea lor sunt simple și se reduc la câteva activități ocazionale: cumpărături sau plata facturilor.

Pentru cei care nu se pot deplasa, în schimb, este nevoie de asistență și supraveghere în permanență. O parte dintre aceștia nu prezintă nici capacitatea de a se hrăni sau îngriji singuri, ceea ce înseamnă cu vor fi complet dependenți de o terță persoană.

Cele mai frecvente soluții adoptate pentru îngrijirea bătrânilor

Pentru a le putea veni în ajutor, există mai multe variante pe care le puteți conveni cu vârstnicul. Desigur că alegerea uneia dintre cele ce urmează a fi prezentate depinde foarte mult de resursele materiale sau umane disponibile:

  1. Îngrijirea acordată la domiciliul persoanei de către un membru al familiei

În cazul în care există un membru al familiei disponibil pentru a-i acorda vâstnicului îngrijirea de care acesta are nevoie, este o soluție dezirabilă. Cei în vârstă se simt mult mai confortabil în prezența persoanelor din familie, pot fi mai deschise, iar starea de spirit este mult mai relaxată.

  1. Îngrijirea acordată la domiciliul vârstnicului de către o persoană specializată

Atât cazurile de boli psihice, precum demența sau Alzhaimer-ul, cât și cazurile de imobilizare la pat, presupun necesitatea unei asistențe în permanență. În aceste situații, indicat este îngrijirea acordată de o persoană specializată sau cu experiență în domeniul geriatriei.

  1. Căminul pentru bătrâni

Centrele pentru persoane vârstnice sunt o alegere din ce în ce mai întâlnită. Contrar miturilor, nu este mai des întâlnită datorită recomandărilor membrilor de familie, ci datorită alegerii bătrânilor. Modul de organizare, precum și activitățile de socializare, în special, din căminele de bătrâni îi fac pe aceștia din ce în ce mai încântați de rezidența într-un astfel de spațiu.

Bătrânețe fericită – îngrijirea într-un cămin

Interacțiunile inter-umane, socializarea și petrecerea timpului alături de covârstnici sunt aspecte care crează vârstnicilor un nivel ridicat de fericire și liniște. Pe lângă asistența medicală de specialitate de care vor avea parte, pentru aceștia se vor organiza constant ateliere de lucru, plimbări și jocuri interactive.

La toate acestea se adaugă alimentația potrivită pentru nevoile persoanelor vârstnice și meniuri personalizate pentru persoanele care au interdicții alimentare. Atenția și comportamentul plăcut al personalului completează tabloul unei bătrâneți liniștite într-un astfel de centru.