Uneori, îngrijirea plantelor și, implicit, a unei întregi grădini poate deveni mai mult decât copleșitoare. Dacă pentru persoanele experimentate unele lucruri de bază reprezintă ceva absolut normal, pentru grădinarii începători totul ar putea deveni confuz.

Pentru a evita anumite greșeli mici dar importante pentru reușită, cel mai indicat lucru este o documentare temeinică.

Mai jos sunt prezentate câteva reguli de aur de care orice grădinar începător ar trebui să țină cont în momentul în care se hotărăște să facă carieră în acest domeniu.

Apa din abundență este cel mai mare inamic al plantelor. Deși cei mai multi dintre grădinari consideră că apa din abundență este extrem de benefică plantelor și nu aduce vreun prejudiciu acestora, lucrurile sunt total diferite. Irigarea unei grădini trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte, precum tipul de plante, numărul acestora, tipul de sol și nu în ultimul rând, instalația de irigare.

Încercarea de a crește specii de plante care nu au șanse să trăiască în anumite zone este o cauză pierdută din start. Înainte de a hotărî tipul de plante cu care doriți să vă îmbogățiți gradina și totuși nu aveți prea multe cunoștințe, nu ezitați să consultați un catalog sau chiar o persoană avizată în domeniu.

Încercați să cunoașteți cât mai bine zona în care vă faceți grădina. Cel mai important lucru pentru un grădinar este să își cunoască bine zona în care trăiește și implicit tipul de pământ în care vrea să își sădească plantele. La fel de important pentru reușită este și tipul de climat existent în aria de interes. Mai multe informații le puteți obține de la pepinierele și serele din preajmă.

Fertilizarea excesivă nu este un lucru benefic, ci din contra, de cele mai multe ori duce la rezultate dezastruoase. Chiar dacă necesită timp, trebuie să cunoașteți foarte bine nevoile nutritive ale plantelor și diferențele dintre tipurile de îngrășământ.

Feriți-vă de plantele care cresc invaziv, deoarece apare riscul să le sufoce pe celelalte. Există numeroase plante viguroase care odată ce au început să crească, s-ar putea să nu mai reușiți să le țineți piept și ajung să depășească cu mult zona pe care ați stabilit-o doar pentru ele. Din nou încercați să aveți mare grijă în alegerile pe care le faceți.

Aveți grijă să nu vă prindă sindromul “trebuie să îl am”. Desigur, există atât de multe plante care arată extraordinar și pot fi extrem de utile, dar pe de altă parte sunt extrem de costisitoare și au nevoie de un mediu de creștere destul de solicitant.

Îndepărtați toți dăunătorii.  Într-o grădină sănătoasă întotdeauna trebuie să existe un echilibru și orice grădinar știe că există insecte dăunătoare și altele care ajută plantele să se dezvolte, oferind astfel o producție înfloritoare. Astfel, un grădinar începător are nevoie de o bază solidă în ceea ce privește cunoașterea insectelor. Dacă păianjenii, omizile și viermii sunt în general dăunători, există numeroase alte insecte care ajută polenizarea. Deci mare grija în alegerea pesticidelor cu care vă doriți să îndepărtați dăunătorii.

Suprapopularea sau supraaglomerarea terenului cu plante diferite care nu fac altceva decât să se sufoce este un impediment major în obținerea unei culturi viguroase. Plantele au nevoie de spațiu pentru a respira, a se dezvolta armonios și pentru a ajunge la potențialul maxim. Țineți cont și de faptul că există plante care nu se suportă una lângă cealaltă.

Evitați plivitul prin tratarea terenului înainte de însămânțare. Indiferent că este făcut cu o unealtă de specialitate sau cu mâna liberă, plivitul nu ajută prea mult plantele. Buruiana odată ieșită printre plante, le scurtează viața.

Pregătiți corespunzător solul, astfel încât recolta de buruiană să nu fie mai mare decât cea de legume, flori, etc. Înainte de o noua însămânțare, pământul trebuie pregătit prin îngrășare și săpare, însă aceste aspecte nu elimină apariția plantelor inestetice și chiar dăunătoare. Pentru a scăpa de acestea, solul trebuie tratat înainte ca plantele dorite să răsară. Dar, încă o dată, atenție la soluțiile folosite.