Alergiile reprezintă o reacție de hipersensibilitate a organismului în prezența anumitor substanțe alergene (polen, praf, anumite alimente…) și pot cauza probleme dacă nu sunt tratate în mod corespunzător.

Unele simptome ale alergiei sunt similare cu cele ale unei banale răceli, putând fi ușor confundate. Printre cele mai des întâlnite simptome în cazul alergiilor se numără:

– mâncărimi ale pielii

– nas înfundat, stranut

– erupții de culoare roșiatică pe piele

– ochi roșii / iritați, mâncărimi ale ochilor

– respirație greoaie.

Cele mai întâlnite tipuri de alergii sunt cele sezoniere (care apar în special primăvara), alergiile alimentare și cele ce se declanșează în prezența anumitor factori declanșatori (cum ar fi acarienii sau animalele de companie).

Alergiile pot afecta mai multe părți ale corpului, astfel:

– pielea. Printre simptome se numără urticaria, prurit (mâncărimi) sau roșeața pielii.

– aparatul digestiv. Apar simptome precum voma, senzația de greață, crampe sau mâncărimi la nivelul gurii și al gâtului.

– aparatul respirator. Printre simptome se numără mâncărimi ale nasului, tusea, strănutul sau secreții nazale abundente.

Alergiile alimentare.

Alergiile alimentare se manifesta când sistemul imunitar reacționează anormal în prezența anumitor substanțe din alimente, provocând reacții alergice.

Studiile au demonstrat că aproximativ 10% din copiii de până în 5 ani suferă de anumite forme de alergie provocate de anumite alimente. Acest tip de alergie este mai des întâlnit la copiii mici decât la adulți deoarece, în cazul copiilor, sistemul imunitar și cel digestiv sunt mai putin dezvoltate decât în cazul persoanelor adulte.

Tratamentul în cazul alergiilor alimentare constă în evitarea alimentelor care stau la baza producerii acestora, iar în cazurile mai grave se recomandă tratamente medicamentoase (precum antihistaminicele).

Alergiile sezoniere.

În general, responsabile de producerea acestor alergii sunt polenul plantelor și praful. Tratamentul constă în evitarea contactului cu aceste substanțe alergene. În cazurile mai grave este necesar un tratament cu medicamente antihistaminice, care blochează receptorii histaminei (substanța care este produsă de corp în cazul alergiilor).

Alți factori declanșatori pentru anumite alergii sunt acarienii, mucegaiul sau anumite animale de casă (în special pisicile și câinii). În aceste cazuri se recomandă aerisirea cât mai des a locuinței, folosirea unor lenjerii specifice și chiar separarea animalelor de camerele unde ne petrecem cea mai mare parte a zilei.

Tratamentul în cazul alergiilor este în general de lungă durată, în special în cazurile cronice care au simptome respiratorii sau dermatologice și constă în administrarea histaminicelor. Se recomandă de asemenea consumul de alimente bogate în vitaminele C, E și A, și minerale precum zinc, calciu sau seleniu (deoarece întăresc sistemul imunitar). Cea mai eficienta metodă de tratament rămâne însa evitarea pe cât de mult posibil a factorilor declanșatori.