Energia solară fotovoltaică este una dintre cele mai avansate și eficiente soluții de energie alternativă, dar este important să analizăm bine locuri unde puteți instala panouri fotovoltaice și asigurați astfel siguranța și eficiența maximă în producție.

Instalarea panourilor fotovoltaice pe sol

În funcție de nevoile fiecărui caz, panourile fotovoltaice se pot instala direct pe sol, atât timp cât se face pe o suprafață solidă, bine nivelată, iar panourile să fie însoțite de un sistem eficient de ancorare. Ideal este să montați sistemul pe o placă de beton în cazul în care puteți ancora bine structura instalației, care trebuie să aibă suportul adecvat pentru a asigura înclinarea panourilor. Trebuie să existe susținere și sub punctele de sprijin, și astfel vom avea o prindere perfectă a panourilor.

Instalarea panouri fotovoltaice pe acoperișuri plate

O altă soluție este reprezentată de acoperișurile plate, iar în cazul acesta avem avantajul de a poziționa panourile în locurile extrem de umbrite. De asemenea, vom crește securitatea montării, astfel că trebuie să studiem foarte bine ancorajul și starea suprafeței pentru a ne asigura că se prezintă în stare bună.

Instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperișuri înclinate

În ceea ce privește acoperișurile înclinate, acestea sunt cel mai comun loc în care panourile solare sunt de obicei instalate. În acest caz, va fi utilizată o structură înclinată a acoperișului, dar amintiți-vă că este foarte important ca acoperișul să fie în stare perfectă și că, dacă nu are înclinația potrivită, puteți regla panourile solare pentru a asigura o incidență maximă. Dacă acoperișul este acoperit de țiglă, amintiți-vă că structura nu este ancorată de ea, ci de structura casei în sine.

Locuri în care nu ar trebui să instalăm panouri solare

În ceea ce privește locurile în care nu ar trebui să instalați panouri solare, putem evidenția zonele umbrite Unul dintre aspectele cheie pe care ar trebui să le acordați atenție este evitarea zonelor excesiv de umbrite. O simplă umbră prin panouri, oricât de subțire ar fi (de exemplu, cablul de alimentare), poate modifica semnificativ eficiența fotovoltaică.

Este foarte important ca, înainte de instalare, să vă asigurați nu numai că nu există umbre, dar, de asemenea, că nu vor exista umbre în orice moment al zilei sau al anului, fie în timpul verii sau în timpul iernii. Amintiți-vă că, chiar dacă restul plăcii are soare, dacă există o umbră, va anula parțial sau complet producția.