Achiziționarea unei imprimante, a unui cartuș sau toner nu este întotdeauna atât de ușoară precum pare. Brandul, specificațiile și calitatea imprimării sunt doar câteva dintre aspectele pe care să le luați în seamă pentru a reuși să cumpărați un echipament ce se potrivește nevoilor.

În continuare sunt prezentate câteva sfaturi necesare cumpărării unei imprimante.

Activitatea de tipărire.

Indiferent dacă tipăriți multe documente le servici sau ocazional acasă, volumul de pagini tipărite vă ajută să vă creați o bază de date proprie și este necesar să fiți atenți când achiziționați o imprimantă, tocmai pentru a nu întrerupe acest proces. Din acest motiv, dacă imprimați peste sute de pagini pe zi, este mai eficientă o imprimantă laser, mai ales dacă imprimați în cea mai mare parte a timpului documente cu texte în alb și negru.

Cartuș cu cerneală sau toner?

Cele două tipuri de imprimante existente în momentul de față în magazinele de specialitate sunt imprimantele cu jet de cerneală și imprimantele laser. Cele cu jet de cerneală sunt mai puțin costisitoare și este indicat să le folosiți când imprimați fotografii sau elemente grafice. Imprimantele cu laser sunt mai potrivite pentru tipărirea textelor, principiul lor de funcționare mergând pe baza electricității statice a tonerului și a căldurii. Un laser monocrom imprimă doar în alb și negru, acesta fiind ideal pentru utilizatorii care au de scos la imprimantă un volum mare de informație și asta datorită clarității și calității textului imprimat.

În ceea ce privește raportul calitate-preț, imprimantele cu laser sunt net superioare. Pe lângă acest lucru, durata de viață mult mai îndelungată recomandă imprimantele cu laser.

Ce marcă de cartuș sau toner este indicat să cumpărați?

Atunci când sunteți nevoiți să achiziționați un cartuș sau un toner, este important să se ia în considerare și marca acestora. În primul rând trebuie să vă asigurați că tonerul sau cartușul sunt compatibile cu imprimanta. Chiar dacă cumpărați o imprimanta ieftină, cerneala va fi mai scumpă. De exemplu, pentru fiecare model de imprimantă cu cartuș există un alt tip de cerneală.

Unele imprimante au nevoie doar de două cartușe, unul cu cerneală colorată și celălalt cu cerneală neagră. Dar mai sunt și alte modele care au cinci cartușe, două cu cerneală neagră, unul magneta, un altul de culoare galbenă iar al cincilea cian. Profitabil este faptul că nu e nevoie să le înlocuiți pe toate odată, putând să folosiți doar unul dintre ele. În orice caz, atunci când cumpărați o imprimantă, indiferent de marcă, mai întâi aflați cât vă costă înlocuirea sau reîncărcarea unui cartuș.

Imprimantele multifuncționale.

Pe piață există și asa numitele imprimante multifuncționale, sau “all-in-one”. Acestea servesc drept imprimante, faxuri, scanere și copiatoare toate în același echipament. Economia de timp și spațiu sunt principalele avantaje ale acestei imprimante. Ca și în cazul celorlalte tipuri de imprimante, și aici este indicat să țineți cont de câteva sfaturi. Viteza de imprimare și alte specificații. Specificațiile imprimantelor sunt de cele mai multe ori greu de înțeles de către persoanele care nu au cunoștințe în domeniu. Viteza de imprimare, de exemplu, este măsurată în pagini pe minut (PPM). Rezoluția de scanare este măsurata in „dots (puncte) per inch” (DPI).

Este important să ținem cont că viteza variază și în funcție de ceea ce dorim să imprimăm. O pagină colorată va dura mai mult timp decât un text alb-negru. O altă specificație pe care cu siguranță ați citit-o în manualul de utilizare a imprimantei este DPI sau dots per inch. Aceasta arată numărul de puncte de cerneală per inch, o măsurătoare care va varia în funcție de tipul de tehnologie utilizat de imprimantă.Un echipament cu laser se va afla în intervalul 600-1800 DPI, pe când unul cu cartușe ar putea avea un DPI încadrat intre 60-90.

Deasemenea țineți cont și de zgomotul pe care îl scoate procesul de tipărire. Cu siguranță nu doriți să vă deranjați familia, vecinii sau colegii de birou atunci când folosiți o imprimantă.