In timpul functionarii, structura usii este expusa factorilor mecanici si atmosferici negativi. In primul rand, acest lucru se reflecta in elemente sensibile si mai putin protejate. Fitingurile, incuietorile, suprafata exterioara a usii si a cadrului, precum si benzile sunt cele mai susceptibile la uzura. Cel mai adesea exista probleme cu mecanismul de blocare. Se blocheaza, cheia nu se roteste bine, iar miezul mecanismului esueaza. Defectiunile minore pot fi eliminate, dar de multe ori trebuie sa schimbi complet incuietoarea. Pentru o persoana fara experienta, aceasta este o sarcina dificila. Apoi, grupul de risc include un maner care se slabeste sau nu mai misca zavorul. Din cauza distorsiunilor, a setarilor incorecte sau a scurgerii de ulei, inchiderea usilor se defecteaza. Pentru a le repara, trebuie sa cunosti principalele tipuri de structuri si principiul de functionare.

Probleme cu tocul usii

Din cauza erorilor de instalare, exista probleme cu tocul usii. Acest lucru se intampla din cauza distorsiunilor si deformarilor, nepotrivirii dintre greutatea panzei si rezistenta cadrului sau fixare slaba. Foaia usii se uzeaza zi de zi, finisajul se deterioreaza si apar semne de rugina in locurile cu zgarieturi. Benzile si fitingurile sunt sterse, stratul de acoperire se deterioreaza si aspectul original se pierde. Este de remarcat faptul ca majoritatea defectiunilor apar din cauza functionarii necorespunzatoare si a lipsei de ingrijire continua.

Ce se poate repara la usile metalice si cum?

Tipul si frecventa defectiunilor depind de designul usii, de calitate si de locul de instalare. Usile din apartamentele urbane sunt mai putin susceptibile la efectele negative ale factorilor meteorologici, asa ca exista mai putine probleme cu ele.

Reparatie lacat

Incuietorile sunt partea cea mai vulnerabila a usii metalice de la intrare. Exista 5 tipuri de mecanisme de blocare, dar cele mai des folosite sunt cilindrul si parghia. Este mai usor sa se repare o incuietoare cu cilindru, deoarece larva care asigura deschiderea si inchiderea este detasabila si din cauza acestui lucru apar probleme.

Cum se schimba larva?

Pe partea din fata a usii exista o bara de incuietoare. Acesta arata capul surubului de blocare, care trebuie desurubat cu o surubelnita. Dupa indepartarea zavorului, cheia este introdusa in gaura cheii. Acum trebuie sa se roteasca usor cheia si se incearca scoaterea cilindrul. Cand limba mecanismului se ascunde, miezul va iesi liber. Acest lucru este cunoscut numai de specialistii in reparatii usi metalice. Larva trebuie inlocuita cu una noua, similara ca profil si lungime.

Incuietorile cu parghie au o structura complexa, iar in cazul unei defectiuni, intregul mecanism se modifica. Reparatia incuietorilor de pe usile metalice de la intrare incepe cu demontarea manerului impreuna cu captuseala si patratul interior. Pentru aceasta, elementele de fixare sau legaturile cu suruburi sunt desurubate. Suruburile sunt indepartate de la capatul usii de pe bara mecanismului, iar incuietoarea aluneca si iese. Daca vorbim despre mecanisme de cod si daca ai pierdut cheia, nu este necesara schimbarea intregii incuietori. Este suficient sa se recodifice un nou set de chei.

Tocul usii inclinat

Aceasta deformare a usii metalice se poate identifica prin inchiderea stransa a usii si prezenta frecarii pe marginea superioara sau inferioara. Motivul este fixarea slaba a usii masive sau contractia casei, asa cum se intampla in cazul caselor noi.