Pentru cei mai mulți dintre noi, ușile metalice se împart în: ieftine, normale și scumpe. Fiecare catalogăm ușile din punctul nostru de vedere și după posibilitățile financiare. Însa alegerea unei uși metalice trebuie făcută după multe alte criterii, pe care le vom enumera în acest articol.
Primul criteriu la care ne gândim când alegem o ușă metalică este cel al destinației: în interiorul unui bloc de locuințe sau la exteriorul unei case.
Pentru folosirea într-un bloc de locuințe, ușa metalică poate avea exteriorul vopsit sau cu autocolant, neexistând pericolul exfolierii autocolantului. Izolația termică asigurată de ușă poate fi mică, medie sau înaltă. Sistemul de închidere al ușii este recomandat a fi unul cu securitate medie, condițiile date (vecini, liniște…) nepermițând infractorilor să acționeze mult timp și fără zgomot. Izolația fonică și termică, în funcție de necesități.
Pentru folosirea ușii metalice la intrarea într-o casă, este recomandat achiziționarea ușilor cu exteriorul vopsit, variantele cu autocolant lipit pe exteriorul ușii metalice nu rezistă mai mult de 2 ani (temperaturi scăzute/înalte – iarna/vara, ploaie – umiditate, UV – raze solare). Izolația termică a acestor uși trebuie să fie foarte bună, altfel iarna apare condensul pe partea interioară a ușii și rugină în interior și în partea inferioară a ușii. Izolația fonică depinde de prezența sau nu a zgomotului din exteriorul casei. Nivelul de securitate al închizătorilor trebuie să fie mediu sau ridicat pentru ușa din fața casei și obligatoriu ridicat pentru ușa din spatele casei (în spatele casei infractorii pot acționa timp îndelungat, chiar producând zgomot, fiind feriți de ochii trecătorilor sau vecinilor).
După nivelul de securitate al ușii metalice:
– Ușa metalică cu nivel mic de securitate este dotata cu o singura închizătoare, simplă și ieftină, fără alte sisteme de protecție antiefracție.
– Ușa metalică cu nivel mediu de securitate este dotată cu 2 sisteme de închidere (unul simplu secundar și altul principal dotat cu shild și protecție antigăurire).
– Ușa metalică cu nivel mare de securitate este dotată cu 2 sisteme de închidere, dintre care unul cu nivel mare de securitate.
Nu există uși metalice ieftine cu sisteme de închidere cu securitate de nivel mare. Construcția acestor sisteme de închidere implică folosirea metalelor speciale, a procedurilor și tehnicilor de producție și asamblare costisitoare.
Câteva dintre cele mai cunoscute mărci producătoare de sisteme de închidere de calitate sunt: Abus, Mottura, Mul-T-lock, Vachette, Fichet, Laperche, Yale.
Ușile metalice dotate cu închidere multipunct (sistem cu limbi multiple sau închidere în 4 planuri) oferă protecție antiefracție de nivel foarte scăzut, în condițiile în care sistemul de închidere este ieftin și fără securitate. O ușă dotată cu sistem de închidere multipunct, dotată cu un butuc de 20 de lei, poate avea un timp de deschidere prin efracție de 5 secunde, făcând inutil tot sistemul mecanic suplimentar.
Închizătoarea ușii (și balamalele ușii) nu trebuie să aibă niciun cap de șurub sau alt sistem de prindere accesibil din exterior!
Ușa metalică trebuie să fie bine întărită pe interior, tabla feței exterioare să fie cât mai groasă și interiorul ușii să nu fie gol, acesta trebuie obligatoriu să fie umplut cu spumă poliuretanică, vata minerală, pâslă sau oricare alt material care să asigure izolație termică și fonică.
Solicitați vânzătorului: certificatul de proveniență al ușii (țara de origine, numele producătorului), certificatul de garanție al ușii împreună cu garanția oferită pentru montajul ușii , certificatul care să precizeze nivelul de siguranță al ușii (acreditare oferită de producătorul sistemului de închidere al ușii) .
Evitați protecțiile și butucii din bronz sau alamă, aceștia putând fi găuriți mult mai ușor și repede în comparație cu butucii din oțel. În plus, butucii din aliaje din cupru se uzează foarte ușor.
Ușile metalice nu se montează (fixează) cu spuma poliuretanică! Siguranța ușilor montate în acest mod, este aproape zero. Tocul ușii metalice se sudează de armătura zidului și se umple cu beton.
Supravegheați atent montarea ușii, o ușă montată necorespunzător vă poate cauza multe neajunsuri: blocarea ușii prin forțarea permanentă a închizătorii, izolație termică slabă, costuri mari pentru înlocuirea ușii (demontarea presupune spargerea betonului în care a fost montat tocul ușii).
În caz de defectare a butucului yalei, constatarea unei uzuri mari, deschidere/închidere defectuoasă, posibile tentative de efracție, schimbarea sistemului de închidere al ușii, montarea unei închizători suplimentare, evaluarea nivelului de securitate al ușii sau orice alte operațiuni legate de sistemul de închidere al ușii, nu ezitați și nu amânați remedierea problemelor apărute.
Orice măsura preventivă sau de remediere a unei defecțiuni are costuri mult mai mici dacă este efectuată la timp și de către un specialist, comparativ cu deblocarea ușii în regim de urgență efectuată de către pompieri sau de personal fără pregătire în domeniu.