Cei mai mulți dintre noi considerăm că electricitatea ne este garantată, așa că ne așteptăm ca prizele, cablurile, prelungitoarele și toate firele din casele noastre să funcționeze fiabil și în deplină siguranță. Dar electricitatea poate fi periculoasă, atunci când nu suntem echipați cu anumite măsuri de siguranță.

Iată câteva situații în care ar trebui să te gândești de două ori înainte de a utiliza un echipament care funcționează pe bază de electricitate:

Tu știi cum se folosește corect o mașină de tuns iarba?

Mulți dintre noi nu dispunem de suficiente prize la exteriorul casei, însă conectarea unei mașini electrice de tuns iarba la un prelungitor nu este niciodată o idee bună. În timp ce modelele mai noi de mașini electrice de tuns iarba sunt alimentate cu tehnologia de ultimă generație a bateriilor, modelele mai vechi trebuie conectate la o priză. Există întotdeauna pericolul de a trece cu lamele de tuns peste cablu, pe lângă pericolul de incendiu care poate fi provocat de asocierea mașinii la un prelungitor.

Dacă utilizați o mașină de tuns iarba cu fir, asigurați-vă că veți conecta aparatul la priză și vă veți fixa cablul în timp ce tundeți. La rândul lor, multe alte scule de grădină necesită alimentare cu electricitate, inclusiv echipamentele de tuns gardul viu, fierăstraiele cu lanț și alte aparate de grădinărit.

Toate acestea implică utilizarea unui prelungitor, iar acel cablu poate reprezenta un pericol dacă îl veți tăia accidental cu lama de tăiere. Pericolul este și mai mare dacă toaletați copaci înalți, un gard viu înalt sau dacă stați pe o scară. Dacă manipulați un astfel de echipament de grădină, asigurați-vă că utilizați un prelungitor cu o lungime adecvată.

Tăierea copacilor și a ramurilor poate fi periculoasă, mai ales atunci când acele ramuri se intersectează cu liniile electrice. Evitați să efectuați tăieturi în apropierea liniilor electrice și nu sprijiniți niciodată o scară de o linie electrică. Această sarcină este cel mai bine să o lăsați în seama unui profesionist care a fost instruit în procedurile de siguranță electrică.

Cum se folosesc corect echipamentele de bucătărie?

Aparatele de bucătărie pe care le folosim zilnic, cum ar fi prăjitorul de pâine, blenderul, mixerul sau un slowcooker, pot fi periculoase dacă sunt expuse la apă. Cel mai indicat este să amplasați aceste aparate cât mai departe de chiuveta din bucătărie. De asemenea, este important să rețineți că bucătăriile ar trebui să fie întotdeauna conectate cu prize de întrerupere a circuitului de eroare la pământ pentru a preveni șocurile electrice accidentale. Pe https://www.bitmi.ro/electronica veți găsi un tester de prize care vă poate spori siguranța prizelor din întreaga locuință.

Cum să înlocuiești un întrerupător de circuit?

Știm cu toții că întrerupătoarele de circuit sunt indispensabile pentru sistemul electric al oricărei locuințe și, de obicei, nu necesită întreținere. Dar iată că vârsta și utilizarea își pot spune cuvântul și atunci când vine vorba de întrerupătorul de circuit, motiv pentru care poate fi necesară înlocuirea acestuia. Nu încercați niciodată să efectuați această lucrare când alimentarea principală a casei este pornită. Înainte de a efectua orice reparație, asigurați-vă că sistemul este complet oprit și deconectat și, dacă nu sunteți sigur cum să realizați această lucrare, optați pentru serviciile unui electrician cu experiență pentru a minimiza orice potențial risc.

Nu în ultimul rând, trebuie să știți și cum se întreține și se înlocuiește o pompă de bazin, dacă dispuneți de una. Apa și electricitatea sunt o combinație periculoasă, deoarece apa conduce electricitatea, ceea ce crește riscul de șoc electric în condiții umede. Deoarece o pompă de colector este de obicei amplasată într-o locație umedă, asigurați-vă întotdeauna că deconectați pompa de la sursa de alimentare înainte de a o curăța sau de a o înlocui.