Linistea este foarte importanta in viata noastra de zi cu zi. Orice persoana are nevoie de ore de liniste deplina, pentru a se putea odihni si a se bucura de clipe de relaxare. Atat in mediul rural, cat si in mediul urban, exista o serie importanta de factori perturbatori care pot sa strice linistea de care oamenii doresc sa se bucure. O problema semnificativa este reprezentata de traficul auto, care produce zgomot major in mod constant, mai ales la oras.

Exista si alte surse de zgomot, precum petrecerile date de vecini sau instrumentele motorizate folosite pentru toaletarea spatiilor verzi. Un caz aparte este cel reprezentat de drujbe, care sunt echipamente extrem de utile, dar in acelasi timp pot provoca un zgomot greu de ignorat, mai ales la ore la care nu exista alte surse de galagie. Daca esti un fan al acestui tip de echipament disponibil si in oferta generalmotor.ro si te bazezi pe el in activitatile tale, este necesar sa stii ce spune legea, despre orele in care poti sa il folosesti, fara a genera plangeri din partea vecinilor!

Orele in care poti folosi drujbe: asa scapi de reclamatii!

Instrumentele motorizate au capacitatea de a usura foarte mult munca celor care le utilizeaza. In cazul uneltelor care au rolul de a taia obiecte din lemn, motoarele sunt unele puternice, la fel ca intregul angrenaj. Pentru ca aceasta putere sa poata fi generata de catre motor, este necesara si producerea de zgomot la un nivel relativ ridicat. Acest zgomot este o consecinta a functionarii motorului, resimtita in timp real.

In cazul unei drujbe, utilizarea acesteia se face exclusiv in aer liber. Rolul sau este de a contribui la toaletarea elementelor de vegetatie din curti, gradini sau livezi. De asemenea, ea poate fi folosita pentru taierea bucatilor de lemn si pregatirea lor pentru gratar sau pentru alimentarea centralelor termice sau sobelor. Fiind un echipament motorizat, si acesta produce zgomote care pot fi foarte deranjante pentru vecini, mai ales atunci cand acestia vor sa se odihneasca.

Tocmai de aceea, exista legea 61/1991, care incrimineaza tulburarea linistii locuitorilor unei zone rezidentiale, in anumite intervale orare. In lege sunt incluse in mod clar si zgomotele produse de aparate specializate sau alte obiecte. De asemenea, sunt definite cele doua intervale orare in care este interzisa producerea de galagie, atat prin intermediul acestor obiecte, cat si prin intermediul strigatelor. Este vorba despre:

  • 13:00 – 14:00 – este considerat a fi intervalul de odihna de dupa-amiaza, valabil atat la bloc, cat si la casa;

  • 22:00 – 08:00 – sunt orele de odihna de noapte, pe parcursul carora este interzisa producerea de zgomote prin intermediul muzicii la intensitate mare, echipamentelor de constructii, echipamentelor specializate, asa cum sunt modelele de drujbe, precum si orice alta potentiala sursa de zgomot puternic.

Asadar, acestea sunt reperele de care trebuie sa tii cont cand vrei sa iti folosesti echipamentul preferat pentru a-ti rezolva problemele din gospodarie sau pentru a-ti face treaba de profesionist. Intra pe GeneralMotor.ro si descopera o gama variata de modele de drujbe, din care poti sa iti alegi o varianta cat mai silentioasa, pentru a fi sigur ca nu iti deranjezi vecinii nici in afara intervalelor de liniste impuse de lege!