Una dintre cele mai populare investiții la momentul actual este cea a panourilor fotovoltaice, adică a panourilor solare. În zilele noastre se vorbește din ce în ce mai des despre eficiența energetică și producția eco-friendly.

De ce să alegi să investești în panouri fotovoltaice?

Panourile fotovoltaice pot fi soluția scumpirilor prețurilor de întreținere a unei locuințe sau chiar a unei afaceri, câștigând pe termen îndelungat de timp sume semnificative.

Primul pas pe care trebuie să îl realizezi pentru a te convinge este să verifici facturile de dinainte de a utiliza panourile solare și să le compari cu cele actuale.

Acestea transformă energia solară în energie electrică. În funcție de nevoile energetice ale fiecărei locuințe în parte, un sistem ideal se încadrează între 20 și 30 de mp pentru majoritatea caselor, iar unghiul de înclinare recomandat este de 30 de grade, cu o orientare spre sud. Desigur, va trebui să iei în calcul și suprafața acoperișului.

Un astfel de sistem nu te va salva în întregime de plata facturilor, însă cu siguranță le va reduce drastic, cel puțin în perioadele însorite. De exemplu, într-o climă temperat continentală, cea mai bună producție de energie electrică o vei avea pe timpul verii, urmând toamna, primăvara și iarna, când eficiența lor va scădea la 30% față de vară.

În mare parte, pe piață vei putea găsi sisteme standard ce vin cu 12 panouri de 250W, care vor oferi o putere fotovoltaică de 3kW pe an. În funcție de ofertă, furnizorul va putea să îți ofere panouri de 260W, care vor crește cu siguranță potențialul energetic.

Puterea instalată trebuie să fie de peste 3 kW. Vei avea ocazia să te înscrii în cadrul programului Casa Verde, coordonat de către Ministerul Mediului, ce îți poate aduce o subvenție din partea statului de până la 20.000 de lei, adică 90% fonduri ce nu sunt rambursabile pentru proiect. Astfel, vei putea apela pentru o investiție de până în 4.000 de euro pentru casa ta.

Cât de rentabile sunt panourile fotovoltaice?

Rentabilitatea se măsoară în funcție de consumul pe care îl ai. Pentru un consum de 3.000 de kWh pe an, sistemul de panouri fotovoltaice va produce peste 4.100 kWh. Asta înseamnă că vei economisi peste 1.200 de lei pe an, iar investiția o vei putea recupera în următorii 3 ani. Majoritatea sistemelor au o garanție de 25 de ani.

Pe lângă panourile solare, vei avea nevoie și de regulatorul de tensiune, baterii, microinvertoare, dispozitivul de măsurare etc. Sistemele moderne sunt protejate de către o sticlă securizată, ce le fac indestructibile în fața grindinei sau a furtunilor de zăpadă.

Rata de conversie sau eficiența panourilor voltaice este cantitatea de energie solară ce este transformată în energie electrică. Cu cât rama panourilor este mai mică, cu atât celulele fotovoltaice pot fi mai ușor de acoperit de zăpadă sau de praf, eficiența lor fiind mai scăzută.

Întreținerea nu este o bătaie de cap. Nu vei avea de făcut nimic pentru a le menține în condiții de maximă utilitate. Cu ajutorul lor vei putea deveni independent de furnizorii energiei electrice.